ГОЛУБОВИЦА или Разходка в стил Спилбърг

С магията на Родопите не се свиква. Винаги има кътче, където ни се ще да се върнем и кътче, което чудно как до сега не сме открили.
Такова е и водната пещера „Голубовица” – преживяване в стил Спилбърг, с вълнуващ завършек…

Няма да се намокрите, това е само част
от екипировката.


След задължителното екипиране с ботуши тип полугащиризон, спасителна жилетка, анураци, осветление и кратка беседа туристите са готови да навлязат в неблагоустроената пещера. Предстои  пътешествие по река, под скали. На брега на подземната река ще ви очакват надуваеми лодки, с в легнало положение се преминава през нисък скален свод. После следва разходка в мистичен свят сред древни послания, оставени от водата върху камъка, дълбани милиони години, сталактиди, сталакмити … На места водата стига до кръста.


Трябава да легнете в лодката.
Иначе няма как да продължите нататък.
До края на „Голубовица” спалеонтолозите още не са стигнали. Вече се знае, че тя може би е дълга над 14,5 км., което я прави уникална и една от най-дългите пещери не само в България.
Сред вода до кръста и под скалите - това наистина е преживяване, което се помни.
Но там, до където туристите могат да стигнат  е достатъчно, за да направи изживяването изключително с това, че можем с екипировка от 21 век да надникнем в земята на Орфей.



Един адреналинов завършек.
След излизането има друго предизвикателство – въженият тролей.  Той представлява въжена алпийска линия с дължина 140 метра, свързваща двата ската на Гарга дере. Ще ви върне в близост до изходния пункт на маршрута. Авантюристите, които са “прелетели” по него на височина 5 м над водния басейн, помнят дълго това.
Изходния пункт е беседка малко след с. Кошница, след като минете Смилян и си купите от известния боб.  Времето, което е необходимо за обхождане на маршрута, с посещение на пещерата и спускане по въжената алпийска линия е около три часа. Изискването е групата да се състои минимум от 4 човека, а за посещение трябва да се направи заявка поне един ден предварително.