Свещарската гробница – разходка сред живота в древността - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Свещарската гробница – разходка сред живота в древността
Автор: Михаела Стоянова

Обичате ли историята?

А да научавате как са живели прадедите ни? България е богата на места, които ви дават възможност да се слеете с древността.

Свещарската гробница е едно от тях. Отидете ли там, ще избягате от съвремието за малко и ще се почувствате като древен тракийски цар.

Свещарската гробница – разходка сред живота в древността

 

Снимка: sboryanovo.com

1982 e годината, през която е открита Свещарската гробницата и България се сдобива с една от най-значимите си археологически находки. Начинът, по който е изградена, броят на помещенията и всички орнаменти, които можете да видите в тях, я правят една от най-богатите. По тази причина тя и целият историко-археологически резерват Сборяново са част от световното културно наследство, което е под егидата на ЮНЕСКО. Разходете се, дишайте дълбоко и се пренесете няколко века по-рано, в един напълно различен свят.

Свещарската гробница – разходка сред живота в древността

 

Снимка: sboryanovo.com

Един от основните отличителни белези на гробницата е смесицата на две епохи и култури. Ще попаднете сред украса, която е характерна за елинистичната култура, но претворена през вижданията на гетите (тракийско племе). На места по стените и таваните ще видите недовършена украса. Това е знак, че владетелят на племето е починал, преди домът му да бъде довършен. Счита се, че тялото му е било положено в камерата. А самата камера е едно от най-разпознаваните места в цялата гробница – заради статуите на жени с вдигнати ръце.

 

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Счита се, че гробницата датира от тракийската епоха - далечния 3-ти век пр. н.е. За да обoгатите още повече представите си за живота, който е кипял по тези места още преди новата ера, отидете на място. Освен интересните факти, които ще чуете, ще усетите заряда, който излъчва цялата местност. А комбинацията между двете ще ви накара да се почувствате необикновено.

 

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Освен Свещарската гробница, в резервата има още няколко могили, които също са достъпни и можете да посетите. За тях има предположения, че разположението им повтаря това на звездите от съзвездието Орион.

Полезна информация: Тръгнете в посока Разград. Оттам следвайте табелите за град Исперих. След около 40 км ще сте там. След това поемете към село Свещари. Указателни табели (които – внимание! - се виждат само в задното огледало на колата) ще ви насочат в коя посока да карате и след около 2,5 км ще достигнете целта си. Имайте предвид, че обектът работи от средата на март до края на месец ноември в дните от сряда до неделя - от 9 до 17 ч. (Обедната почивка е от 12 до 12:30 ч. )Входната такса за възрастни е 10 лв., а за ученици и пенсионери – 5 лв. В цената е включена и беседа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин