Градове

nesebar3

Град Несебър, в който днес живеят около 10 000 души, се намира само на 36 км североизточно от Бургас, на полуостров, свързан с брега само чрез тесен провлак. Той е основан преди повече от 3200 години. В края на бронзовата епоха е бил населяван от траки, а през VI в. пр. Хр. бил превзет от древногръцкото племе дорийци. Под тяхно владение селището се разраства, изгражда се крепостна стена, оформят се жилищни квартали. В началото на І в. н.е. градът става част от Римската империя и е наречен Месемврия. През този период градът се утвърждава като важен икономически и културен център, а след като Римската империя мести столицата си в Константинопол и приема християнството за официална религия, в Месемврия усилено започват да се строят християнски храмове. Градът става част от Първата българска държава по времето на хан Крум през 812 г., а славяните, които се заселват в него, започват да го наричат Несебър. Градът пада под османско владичество през 1453 г.

Несебър е прочут с църквите си, строени през Средовековието. На територията на Стария град, на площ по-малка от 3000 кв. м, има цели седем храма, изградени в рамките на четири столетия - между XI и XIV в. Два от тях – „Св. Спас” и „Св. Стефан”, са превърнати в музеи. Повече за историята и развитието на селището туристите могат да научат в Археологическия музей, където се съхнаняват находките, открити при археологически разкопки. Следите от минали исторически епохи са навсякъде, но до наши дни се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата. Голяма част от къщите в старата част на Несебър са от епохата на Възраждането (XVIII-XIX в.). В една от тях - къщата на Москояни, е разположена експозицията на Етнографския музей.

Днес старата и новата част на града са разделени от тесен провлак. През лятото той е любимо място за разходки на гостите и жителите на Несебър. Един от символите на града е и вятърната мелница, която се намира по средата на провлака. Полуостровът, на който е разполжен Старият Несебър, е включен от ЮНЕСКО в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. През лятото в античния театър на Стария град се организират концерти и множество други събития. Зад него е и морската гара на Несебър, където през активния летен сезон често могат да бъдат видени круизни кораби. Ако искате да усетите духа на Стария Несебър, можете да отседнете именно там – в някой от многобройните семейни хотели или частни квартири. В района има и изобилие от ресторанти, предлагащи превъзходни морски ястия.

Новата част на Несебър също предлага разнообразни възможности за настаняване. Там се намират и сградите на администрацията и други институции. Северният и южният плаж на Несебър се намират от страната на новата част на града. Плаж има и в Стария Несебър, но той не е голям. Търсещите повече адреналин и развлечение могат да направят обиколка над Несебър с хеликоптер, по плажовете се предлагат още разходки с лодки и разнообразни водни атракции. Заведенията в града са изключително разнообразни като категория и цени.

През лятото между Несебър и близкия курорт Слънчев бряг има удобен градски транспорт. Добри транспортни връдки има и към другите недалечни курорти - Свети Влас, Елените и Равда.

Климатът в района на Несебър е умерeноконтинентален. Средната юлска температура е +23,1 градуса, а средноянуарската - +2 градуса. Максимумът на валежите е през месец септември, а за юли и август е характерно засушаване.

Share

 

Брат-BG представя

Винен и СПА комплекс „Старосел“

Винен и СПА комплекс „Старосел“ предоставя разнообразни и уникални възможности за туризъм:

  • ● събитиен и конгресен
  • ● СПА и релакс
  • ● винен
  • ● културен
  • ● ловен и спортен

Контакти:
тел: +359 897 870 908
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
https://www.starosel.com/

Наши партньори:

logo-mall
Икономически университет - Варна
Община Варна
Технически Университет Варна
albena-logo
balchik-logo
b4k-varna-logo
weltauto-logo
avtotreid-varna-logo
alestra-logo
giftsbg-logo
Национална компания индустриални зони
Община Девня
Salik.biz
Травъл блогъри в България
Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи
Клиника Нова
Яхти Биляна Варна
Алина Тур
Trips With Rosie