ЕТЪРА – РАЗХОДКА В МИНАЛОТО





Етъра е единственият действащ на Балканите етнографски музей на открито. Създаден е през 1964 г., а е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата от 1971 г. Намира се на само 9 км от Габрово. Уникален е заради атмосферата, в която като се потопим, съвремието и натовареното ежедневие изчезват и отстъпват място на възрожденската архитектура и бита на старите българи. Запазените къщи, демонстрацията на занаяти и възможността да се пробват кулинарни специалитети от онова време – това е преживяване, на което всеки трябва да се наслади.

КАКВО ЩЕ ВИДИМ В ЕТЪРА 
Има общо 50 обекта. В Етъра може да се види единствената у нас колекция от технически съоръжения, задвижвани с вода - валявици, воденици, тепавица, точило и др. Това е причината, водното колело да се превърне
в емблема на уникалния музей. Къщите са точно копие от едно време, а работилниците в тях работят така, както е било в миналото. Представени са много занаяти, като най-хубавото е, че посетителите могат да си купят изделията, направени пред очите им.
ОБИЧАИТЕ В ЕТЪРА 
Не остават назад и възстановка на традиционни български обичаи, като Лазаровден, Гергьовден, Еньовден, Илинден и др. Посетителите на Етъра могат да станат свидетели и на традиционни обичаи по време на празници като Лазаровден (осем дни преди Великден), Гергьовден (6 май), Еньовден (24 юни), Илинден (20 юли) и др. На връх Петровден гостите се гощават с „Бял мъж“, традиционно нашенско ястие, а на Голяма Богородица се „заклажда седянка".
ИДЕЯ: Пренесете се в друга епоха, край занаятчии и красиви къщи, опитайте от гозбите и си всечете ръчно направен сувенир от майсторите-занаятчии. Насладете се на красотата от отминали времена.

Снимки: BeshevI и Miroslav.Nikolov


Коментари